Chasses au trésor en France!

 

Oftewel schatzoeken in Frankrijk! Niets is leuker als je het ons vraagt. Want als je eenmaal die echte leuke adresjes hebt gevonden dan kun je toch een partijtje heerlijk struinen tussen al het vintage moois! Maar we horen je denken; waar begin ik? Waar let ik op en waar vind ik dan die echte leuke adressen? In deze blog geven we je een paar mooie tips en tricks om tijdens jouw komende vakantie of stedentrip ook wat moois te scoren of in ieder geval lekker te kunnen schatzoeken. De Fransen hebben namelijk het vintage gevoel goed in de vingers! Het stikt er van de antiek, rommelmarkten & brocantes en elk jaar in september vind je in Lille de grootste rommelmarkt/braderie van Europa. Maar als je denkt dat je mooie ‘rommel’ gaat scoren voor een ‘zacht’ prijsje dan loop je op dergelijke markten vaak toch tegen teleurstelling aan. Niet getreurd want jij weet na het lezen van deze blog alle ins en outs!

 

 

Dat brengt ons direct bij Bon conseil numéro 1 (da’s frans voor goede tip): Tijdens onze eerste zoektocht zaten we uren op Google te zoeken maar veel verder dan een Emmaüs of Troc (de Noppes van Frankrijk zeg maar) kwamen we niet echt. Maar waar waren dan toch al die schattige markten en leuke brocantes? Tip 1. Ken je jargon!

 

Een Vide-grenier betekent letterlijk ‘zolderopruiming’ en wordt vrijwel in elk dorp op het platteland georganiseerd. Marché aux Puces betekend vlooienmarkt en bied eigenlijk hetzelfde als een vide-grenier. De meeste spullen komen van mensen die hun zolder of garage hebben opgeruimd en dus hier hun spullen aanbieden. Een vide-grenier wordt vaak alleen aangegeven met een bord of pamflet langs de weg maar ook in de plaatselijke supermarkt hangt vaak wat info over hoe, wat en wanneer de vide-greniers gehouden zullen worden.

 

Vide Grenier d’été  is een ‘zomer’ garage verkoop. Dit zijn rommelmarkten die wat groter van opzet zijn en waar je vaak een hapje kunt eten en soms ook wat leuks te doen is voor kids.

 

Een brocante en vide-grenier lijken hetzelfde maar er zijn wel grote verschillen tussen de 2. Zo worden brocantes meestal in grotere steden gehouden en het aanbod is zeg maar.. nou ja, brocante. Het is een specifieke stijl door de geleefde look. Denk aan emaille, beetje roest, veel verweerd hout en oude wijnkruiken, potten en manden. Hartstikke leuk hoor maar als je een mooie West Germany vaas wilt gaan scoren dan zit je hier niet helemaal goed. Let op; ook de prijzen liggen iets hoger dan bij een vide-grenier.

 

Brocante, brocante en nog eens brocante

 

Bric-à-brac is een uit het Frans afkomstige uitdrukking die betrekking heeft op een verzameling van allerlei meestal goedkope, kleine voorwerpen en snuisterijen die doorgaans niets met elkaar van doen hebben. Een collectie van curiosa zeg maar! En oja! een dépôt-vente is een kringloop.

 

Bric-à-brac

 

Bon conseil numéro 2: De meeste markten worden gehouden in de zomer tussen juni en eind augustus.

Websites www.vide-greniers.org & www.brocabrac.fr geven een mooi overzicht van geregistreerde markten. En als het even kan.. mijd dan de commerciële markten in toeristische gebieden want de prijzen liggen aanzienlijk lager in de minder bekende en geliefde vakantie plaatsen. Dat houd wel in dat je dus bereid moet zijn soms even verder te reizen en pas op met de afstanden die je denkt af te moeten leggen. Als je in een bosrijk gebied zit of in de heuvels dan doe je soms heeeuul lang over 30 KM en wij spreken helaas uit ervaring.

 

Het is misschien een overbodige tip maar.. doe jezelf een plezier en ga in de ochtend. Er is dan logischerwijs meer keus en ook niet onbelangrijk; wij zijn wel eens eigenwijs geweest en liepen een halve zonnesteek, een appelflauwte en chronische dorst op. Met vlekken voor je ogen van de hitte zie je niet zoveel moois meer.

 

Bon conseil numéro 3: Loop even het VVV kantoor binnen. Oftewel een Office de Tourisme. Geloof ons nou, daar kan geen (online) zoektocht tegenop. De medewerkers spreken vaak een woordje Engels en ze hebben bijna altijd goede tips waar je moet zijn, welke markten er gehouden worden en wat er nog op stapel staat.

 

  

Bon conseil numéro 4: Over verwonderen gesproken;  De Fransen bekijken hun vintage vondsten toch wel iets anders dan wij, wees dus niet verbaasd als er een chipje of zeg maar gerust een hele brok mist aan een kruik, vaas of schaal. Ook een enorme haarlijn of scheur doet niets af aan de schoonheid en helaas.. ook de prijs. Eigenlijk valt hier voor een hoop mensjes een hoop te leren want jeetje mineetje wat gooien wij snel wat weg of willen we al iets niet meer kopen als er een ienieminie chipje aan de onderkant van een vaasje te bespeuren is. Zonde toch?.

Kleine schoonheidsfoutjes maar daarom niet minder mooi

 

Bon conseil numéro 5:

Onderhandelen is gebruikelijk en als je het ook nog eens probeert in een klein woordje en handen en voeten Frans dan wordt het zeker wel getolereerd en gewaardeerd.

 

‘Quel est votre meilleur prix ? – Wat is uw beste prijs?’

‘Maintenant, je suis enclin à te rencontrer à mi-chemin – Ok, ik wil je halverwege tegemoet komen’

‘Bien. Nous avons un accord – dan hebben we een deal’

 

Let op; er is een dunne lijn tussen onderhandelen en koehandelen en wij Nederlanders zijn al aardig bekend in Frankrijk want zo zeggen ze over ons.. wij willen ALTIJD korting. Wij (Angelina en Sharon) hanteren eigenlijk in zowel Nederland als het buitenland altijd dezelfde tactiek, blijf netjes en respectvol en bied ook zo. € 20,- wordt nooit € 5,- maar als je netjes bied dan zijn beide partijen blij wat een hoop akward momenten bespaard en!.. de verkopende partij is dan ook weer blij je een volgende keer te zien en wellicht wat schappelijk te zijn in de prijs.

 

 

Nationale Franse (vintage) trots: Vallauris / Robert Picault

 

 

PS: ter afsluiting willen we hierbij alvast onze excuses maken voor hoogstwaarschijnlijk gemaakte spel- en taalfouten in het Frans .. we leren nog bij. Oja.. en ben jij ook zo gek op die Franse stijl? Neem dan eens een kijkje hieronder, dat is vast iets voor jou!

 

à Bientôt!


SHOP - SHOP - SHOP HERE THE STYLE PRODUCTS TILL YOU DROP



Ben jij ook net zo gek op struinen over Franse markten en heb je nog een goede tip? Laat deze dan hieronder in de comments achter!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.